Als Belg wapens in Nederland kopen

We hebben in België niet alleen lekkerder eten en beter bier, we hebben ook een betere wapenwetgeving. Onze Nederlandse vrienden mogen namelijk slecht 5 wapens op hun verlof (wapenvergunning) registreren (tenzij men kan aantonen dat men er echt meer nodig heeft, maar dat blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig). Dit vrij lage maximim werkt een bloeiende 2e hands markt in de hand. Als je als sportschutter een nieuwe discipline wil schieten of je wil een beter wapen aanschaffen, dan bots je al snel tegen de 5 wapen limiet aan, dus zit er niks anders op dan eerst “ruimte te maken op het verlof” en iets te verkopen.

In België heb je voor zover ik weet minder beweging op de 2e hands-markt. Wapens verliezen snel waarde en dus vinden veel schutters het de moeite niet om een wapen te verkopen, zelfs als het niet veel meer gebruikt wordt. Je krijgt weinig geld voor je wapens en als je ze bijhoudt kan je er altijd nog eens mee schieten en zeg nu zelf, niks leuker toch dan afwisseling.

In tegenstelling tot in België, roteren op de actieve 2e hands markt in Nederland interessante wapens voor vaak weinig geld. Wat veel schutters niet weten is dat het een fluitje van een cent is om als Belg in Nederland een wapen aan te kopen. Het is eigenlijk vrij eenvoudig in heel Europa (althans Schengen), maar door de handelsakkoorden in de Benelux is nog minder papierwerk vereist. Daarenboven zijn Nederlanders altijd al ver op ons vooruit geweest op het gebied van e-commerce, dus nagenoeg iedere wapenhandel heeft een website met een up-to-date lijst van 2e handswapens, met foto’s en prijzen. Je kan dus vanuit je luie zetel shoppen.

Wat Moet je nu concreet doen?

De volgende procedure is geldig voor een Model 4 vergunningsplichtig wapen dat je aankoopt via een wapenhandel:

1) Koop het wapen aan in Nederland. De handelaar zal je een papier geven waarop de details van de wapenhandel en het aangekochte wapen staan.

2) Dien een wapenvergunning in bij je gouverneur, net zoals je in België een wapen koopt.¨Het enige verschil is dat je het vakje “Ik koop dit wapen in het buitenland” moet aanduiden en Nederland vermelden. In de bijlagen stop je best de papieren die je van de wapenhandel gekregen hebt (naast de andere documenten).

3) Je wordt uitgenodigd tot betaling van de retributie voor aanvraag wapenvergunning.

blauw formulier4) Als brave burger krijg je na betaling je vergunning thuis gestuurd. Naast je vergunning (het groene blad met “deel A” en “deel B” aan elkaar) krijg je echter ook het zogenaamde “blauw papier”, of meer precies de “voorafgaande machtiging voor de verwerving van een wapen van categorie B door een Belgische ingezetene in een andere staat van de Europese Unie”. Als je dit papier niet ontvangen hebt, dan hebben de diensten van de gouverneur niet opgemerkt dat de aankoop in het buitenland gepland is, bellen dus.

5) Dit “blauw formulier” stuur je op naar de wapenhandel (inscannen en mailen). Dit laat de wapenhandelaar toe om “consent” aan te vragen in Nederland (dit is de toelating om een wapen uit te voeren uit Nederland).

6) Nu kan je het wapen halen bij de wapenhandel. Je krijgt er 2 documenten: het consent formulier (wat je nodig hebt voor de proefbank, zie verder) en een vervoersdocument voor de douane (te gebruiken in het onwaarschijnlijke geval dat je zou gecontroleerd worden op de terugtocht met een wapenarsenaal in de koffer). Merk op: je kan in principe ook alles laten opsturen.

proefbank7) Nu kan je een afspraak maken in de proefbank te Luik, want het wapen moet nog geregistreerd worden in het Belgische wapenregister. Vervolgens moet je het wapen daarheen brengen samen met het consent formulier, je vergunning en (een kopie van) je identiteitskaart (vraag eens rond, vaak wordt er in groep gegaan). Voor het aanmelden van een wapen bij de proefbank moet een kleine vergoeding betaald worden. De proefbank geeft je een bewijs mee van registratie..

8) Uiteindelijk kan je met je vergunning en het attest van de proefbank naar de lokale politie, die na een gezellige babbel (op ons kantoor toch) alles zal controleren en tenslotte deel B van de vergunning naar de gouverneur sturen. Jij bent nu met alles in orde.

Het klinkt omslachtig, maar veel verschil is er niet met de Belgische procedure. Een Nederlandse consent aanvraag hoeft niet lang te duren (enkele dagen tot 2 weken), maar de handelaars durven die aanvraag ook wel eens laten liggen (alle papierwerk op een vaste dag). Bij mijn aankoop in Nederland zaten er slechts 4 maand tussen aankoop en registratie door de proefbank van het wapen. De consent aanvraag heeft 4 dagen geduurd.

Enkele opmerkingen:

  • Wapenhandelaars vragen vaak een vergoeding voor de consent aanvraag, het staat je vrij hierover te onderhandelen (een neen heb je en een ja kan je vaak krijgen).
  • Ik ken  twee betrouwbare wapenhandels vrij dicht bij de Belgische grens: Jachthuis Noordgouwe en Van der Zanden.
  • Ik heb ook positieve dingen gehoord over Kerba Schietsport
  • Met wat googlen kan je gemakkelijk de vele wapenhandels in Nederland vinden, enkel van bovenstaande heb ik een referentie omdat ik er ofwel zelf iets gekocht heb, of mensen die ik ken.
  • Bij Krale schietsport heb ik al online spullen gekocht, die werden altijd netjes en correct geleverd. Ze hebben ook veel 2e hands wapens op hun website, maar ik heb er geen ervaring mee (Krale is in Noord Holland).
  • Een Model 9 aanvraag loopt op gelijkaardige manier. Het grote verschil zit hem in Stap (2). Je moet uiteraard geen vergunning aanvragen, maar je moet wel een “blauw papier” gaan halen bij de provinciedienst. Dit formulier krijg je normaal gezien onmiddellijk mee en maak je over aan de wapenhandel, je gaat dus direct naar Stap (5).
  • De procedure is dezelfde als je bij een particulier koopt. Je kan zelfs zelf consent aanvragen (ipv van het de verkoper te laten doen).

Kopen in de rest van Europa is niet veel ingewikkelder. Je hebt extra importdocumenten nodig en ieder land heeft z’n eigen procedure tot goedkeuring export (NL: consent). Hier kan ik voorlopig weinig over zeggen, ik heb het zelf nog niet gedaan. Maar ik kom toch heel wat mensen tegen die koopjes doen in Duitsland (check egun.de eens).

Share